Nationale Voorleesdagen: de kracht van voorlezen

Voorlezen is veel meer dan een leuke bezigheid; met de juiste voorbereiding en een doordachte boekkeuze is het een krachtige pijler van het leesonderwijs. Waar voorlezen in de klas gericht is op taalontwikkeling, biedt voorlezen thuis een prachtige gelegenheid om samen een verhaal te beleven in een persoonlijke setting.
Op woensdag 22 januari hielpen we op SBO De Koppeling met de voorleesmiddag voor kinderen en ouders. LeesLabcoördinator én voorleestalent Annika las voor uit Prentenboek van het Jaar, Rinus. Dit boek is in verschillende talen beschikbaar, zoals Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Ouders kunnen gedrukte exemplaren lenen bij de bibliotheek, en via de website Prentenboeken in alle talen het verhaal in nóg meer talen beluisteren.

Voorlezen in eigen taal
Annika begon de middag met een korte uitleg over het belang van voorlezen. Vervolgens las ze Rinus voor en demonstreerde hoe ouders thuis met meertalige prentenboeken aan de slag kunnen. Ook wees ze ouders op de maar liefst twintig bibliotheeklocaties in Rotterdam.
Daarna gingen ouders, opa’s en oma’s enthousiast zelf aan de slag. Annika deelt een paar bijzondere momenten: “Een moeder luisterde samen met haar zoon naar de Bulgaarse vertaling van Kom uit die kraan! Hij bladerde nieuwsgierig door het boek, wees van alles aan en stelde vragen. Een andere moeder was dolblij met een Arabisch prentenboek en kon niet wachten om thuis verder voor te lezen. En dan was er nog een opa die prachtig kon vertellen over de spin Anansi. Hij besloot direct om thuis weer vaker voor te lezen!
‘Voorlezen gaat voor!’ is de boodschap van De Nationale Voorleesdagen; voorlezen is zó waardevol, daar maak je tijd voor. Dit jaar lopen de Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari.