Neem je thuistaal mee naar school!

Geschreven door
Lotte
Op basisschool De Koppeling zijn de afgelopen weken de meertalige boeken binnen het thema ‘Alles groeit’ met enthousiasme uit de kasten gehaald. LeesLabcoördinator Annika vertelt hoe ze de meertaligheid van leerlingen koppelt aan een thema.

Bij ieder thema wordt er rekening gehouden met de meertaligheid en culturele diversiteit van de leerlingen op school. Annika: “We stellen allereerst een diverse boekencollectie samen, met verschillende perspectieven en personages waar kinderen zich in kunnen herkennen. Daarnaast bieden we boeken aan in verschillende talen. In veel gezinnen wordt thuis een andere taal gesproken dan op school. Dat betekent niet dat kinderen met een achterstand beginnen, maar juist dat ze een extra taal tot hun beschikking hebben. Dat is een kracht die we willen benutten!”  

Coco bunu yapabilir! / Coco kan het!
Een mooi voorbeeld bij het thema ‘Alles groeit’ zijn de tweetalige versies van het boek Coco kan het!. Het prentenboek ligt in het Turks-Nederlands, Pools-Nederlands en Engels-Nederlands in de klassen. “De leerkrachten en tutoren kunnen zo samen met leerlingen het boek lezen, wat ontzettend leuk is. Kinderen voelen zich enorm gezien als ze een boek kunnen lezen in de thuistaal.”  

Boeklancering in de thuistaal
Annika verwerkt meertaligheid ook in de leeslessen. Bij het thema ‘Alles groeit’, dat na de voorjaarsvakantie begon, introduceerde Annika een nieuw concept op school: een boeklancering in de thuistaal. “In de LeesLabklassen op De Koppeling spreken sommige kinderen Arabisch, Turks of Engels”, vertelt ze. “Ik ging niet alleen op zoek naar boeken in die talen, maar maakte ook boekintroducties in de moedertaal. De leerlingen leerden zo in hun thuistaal kennismaken met de belangrijkste begrippen en personages in een boek. Meertalige kinderen hebben de rijkdom dat ze verbindingen maken in meerdere talen. Dat is echt een verrijking voor hun taalontwikkeling.”

Stap voor stap uitbreiden
De aanpak op De Koppeling gaat verder dan alleen het gedogen van thuistalen – het doel is om ze actief in te zetten. “We willen dat thuistalen niet alleen worden geaccepteerd, maar dat we echt kijken naar de meerwaarde en hoe we die kunnen benutten”, benadrukt Annika. “Het is work in progress. Stap voor stap breiden we dit uit, bijvoorbeeld door onze boekencollectie en ondersteuningsvormen steeds meertaliger te maken.”

Terug
Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt!
Oeps! Er ging iets mis bij het aanmelden voor de nieuwsbrief.